DIGESTIVE
Reg. száma: 795/1-3 NÉBIH ÁTI
Prospektus megtekintése ide kattintva
A Wendelin essencia digestive tartalmazza mindazon bactericid és bakteriosztatikus gyógynövényeket, amelyek a Wendelin essencia diarrhea termékben vannak. A gyógynövény keveréke segíti a dysbiózist okozó gramm-negatív és gramm-pozitív baktériumok kiszorítását a bélcsatornából, bakteriosztatikus hatása van a diszbiotikus bélbaktériumokra, de nem akadályozzák az eubiotikus bélflóra értékes fajainak a szaporodását.
Több gyógynövény is van a termékben, amely gyomor nyálkahártya és bélnyálkahártya gyulladást akadályozó hatással bír.
A fulvosav, mint a vékonybélben könnyen felszívódó komplex képző segíti a szabad aminosavak felszívódását a bélben.
A fulvosav könnyedén képez komplexeket kationokkal és anionokkal, így a hasmenéses álltoknál segíti a sók bevitelét. A Wendelin essencia digestive készítménybe is természetes elektrolitot teszünk, amely 84 féle makro- és mikroelemet tartalmaz. Ezek az elemek fulvosavhoz kötődve, már a vékonybélben felszívódnak.
Az essenciának jelentős természetes almapektin tartalma van. A pektin és hemicellulóz vízben oldódó fermentálható rost, a legjobb tápláléka a bifidobaktériumoknak és a laktobacilusoknak. Segíti, hogy a bélben a teret eubiotikus bélbaktériumok töltsék ki. A pektinnek komplex képző tulajdonsága is van. Ez különösen fontos, hogy a komplexképző hatásuk eredményeként a takarmányban lévő, az ozmózisos hasmenést segítő anyagok, pl. fruktóz, glükóz koncentrációja csökken a chymus-ban (béltartalomban). A pektin a vastagbélben az eubiotikus bélflórát segíti, azok tevékenysége révén pektin-komplex energiát adó szerves savakká alakulnak.
A papaya a népi gyógyászatban és állatgyógyászatban régen ismert gyógynövény.
A papain és a chymopapayn, a legfontosabb és legerősebb hatású enzimjei a papayának. A papaya enzimjei képesek helyettesíteni a pepszint. A papaya enzimjei képesek kompenzálni az amiláz, a lipáz és a proteáz hiányát, amikor sérült a hasnyálmirigy enzim termelése.
Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális pH nem befolyásolja hátrányosan, semleges és enyhén lúgos kémhatáson is jól katalizál. Ez a tulajdonsága különösen hasznos, amikor az állatoknál fiziológiás jelenség a sósav hiány a bélcsatornában. A papaint a legerősebb fehérje emésztő enzimként tartják számon. A papaya rendkívüli hatékonysága az enzimaktivitásban rejlik. A papain enzim saját tömegének 35-szörösét kitevő fehérje lebontására képes.
A papain tulajdonsága alapján akkor tud segíteni, amikor a fehérjebontó-enzimtermelés elégtelen, és párhuzamosan gyomorsav hiányban szenvednek az állatok. Ez a kritikus kor a baromfinál a kelés utáni első hét, a sertésnél a választás utáni 7-10 nap.
A rosszul emésztett fehérje bomlásnak indul az emésztőrendszerben, így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben önmérgező, nem kívánatos anyagok pl. biogén aminok képződnek.
A 35 nap alatt a malacok gyomrában a sósavhiány fiziológiás jelenség. A megfelelő szintű sósavas pepszin szekréció csak a 6. hétre alakul ki.
A 28 napos választás utáni emésztés élettani állapot következő a kis malacok szervezetében:
Hasonló enzim deficitet tapasztalunk a napos baromfinál is a kelést követő 4-5 napban.
A kikelt csirke, pulyka és vízi szárnyas táplálóanyag ellátásában lényeges változás következik be, amikor a szikből felszívódó táplálóanyagok helyett át kell állnia a takarmány táplálóanyagainak emésztésére. Ez az időszak a kelést követő néhány nap, döntő jelentőségű a madarak életképessége és későbbi fejlődése szempontjából.A jelenlegi kereskedelmi hibridek nagy energiájú és táplálóanyagú étrendet igényelnek, hogy a maximális termeléssel a genetikai potenciáljuk közelében tudjanak termelni.
A baromfi emésztő csatornája nagyon rövid, a saját testhosszának csak 5-6 szorosa. A takarmány nagyon rövid ideig tartózkodik az emésztőtraktusban, 12 óra alatt áthalad a bélcsatornán, ez még jól hasznosuló takarmány összetétel mellett is gyors és intenzív emésztést feltételez. A napos baromfi emésztőtraktusa fejletlen, az első napokban a mirigyes gyomor sósav és pepszinogén termelése nem elegendő, ebben a korban a tripszin és a lipáz enzimek aktivitása rendkívül alacsony.
A sósav és az enzimhiány miatt a takarmány fehérje- és zsírtartalmát nem képes kellő hatékonysággal hasznosítani.
Emiatt, a néhány napos csirkékben könnyen kialakulhat energia vagy fehérje hiány, főleg ha eleve limitált tartalékokkal kelnek ki.
A gazdasági kár tetemes, ami helyes menedzsmenttel, például az emésztést segítő, természetes exogén enzimekkel, bél nyálkahártya védő, az eubiotikus bélflóra kialakulását segítő gyógynövényekkel ezek a károk és kiesések megelőzhetőek.
A baromfi takarmányozás során elkövetett hibák következménye a bélben a biogén amin termelődése. A biogén aminok (hisztamin, kadaverin) hatása a csökkenő takarmányfelvétel, a takarmány értékesülés romlása, a gyomor nyálkahártya sérülés és gyulladás, valamint a zúza erózió.
Trevor K. Smith, Mireya Tapia Salazar, Lucia Elizabeth Cruz Suarez Denis Ricque Marie, (2000): Feed borne biogenic amines: Natural toxicants or growth promotors?
Department of Animal and Poultry Science, University of Guelph, Ontario, Canada,
Barnes Dm, Kirby Yk, Oliver Kg, (2001): Effects of biogenic amines on growth and the incidence of proventricular lesions in broiler chickens.
Department of Poultry Science, University of Arkansas,
Poult Sci. 2001.07; 80 (7): 906-11.
A papaya enzimjével, a papainnal több kisérletet végeztek főleg baromfinál, ahol bizonyították a pozitív hatását a növekedésre és az enterális problémák kezelésére. Több természetes növényi és állati exogén enzimet próbáltak, messze a leghatékonyabb volt a papain. Ezt egy szabadalomban 1956-ban jelentettek be az USA-ban.
A papaya enzimjei, a legjobb természetes enzim kiegészítő, a szója és kukorica alapú takarmányozásnál.
Csirkénél, pulykánál és kacsánál vizsgálták a különböző koncentrációban adott papaya kivonatot, ahol a papaya kiegészítés a növekedésben jelentős hatást eredményezett, és közgazdaságilag is eredményes volt.
Jack F. Beuk, Hinsdale, and John M. Hogan, Oak Lawn,: Use of proteolytic enzymes in poultry feed US 2878123, A VIll., assignors to Swift & Company, Chicago, III., a corporation of Illinois No Drawing. Application August 15, 1956 Serial No. 604,057
A baromfiaknál a napos állat fogadását már ezzel az essenciával kezdjük, a minimális kezelési idő 10 nap, ez alatt az idő alatt beáll a madarak enzim termelése és sósav szekréciója. A hígítás mértéke kortól függ. Amennyiben hasmenés megjelenik az állományban, akkor újra használhatjuk a készítményt minimum 10 napig.
A felhasználás során a következők szerint kell hígítani:
Kiszerelés: 5-, 10- és 20 literes HDPE kannákban.
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. Az ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ide kattintva tekinthető meg!