DIGESTIVE
Reg. száma: 795/1-3 NÉBIH ÁTI
A Wendelin essencia digestive tartalmazza mindazon bactericid és bakteriosztatikus gyógynövényeket, amelyek a Wendelin essencia diarrhea termékben vannak. A gyógynövény keveréke segíti a dysbiózist okozó gramm-negatív és gramm-pozitív baktériumok kiszorítását a bélcsatornából, bakteriosztatikus hatása van a diszbiotikus bélbaktériumokra, de nem akadályozzák az eubiotikus bélflóra értékes fajainak a szaporodását.
Több gyógynövény is van a termékben, amely gyomor nyálkahártya és bélnyálkahártya gyulladást akadályozó hatással bír.
A fulvosav, mint a vékonybélben könnyen felszívódó komplex képző segíti a szabad aminosavak felszívódását a bélben.
A fulvosav könnyedén képez komplexeket kationokkal és anionokkal, így a hasmenéses álltoknál segíti a sók bevitelét. A Wendelin essencia digestive készítménybe is természetes elektrolitot teszünk, amely 84 féle makro- és mikroelemet tartalmaz. Ezek az elemek fulvosavhoz kötődve, már a vékonybélben felszívódnak.
Az essenciának jelentős természetes almapektin tartalma van. A pektin és hemicellulóz vízben oldódó fermentálható rost, a legjobb tápláléka a bifidobaktériumoknak és a laktobacilusoknak. Segíti, hogy a bélben a teret eubiotikus bélbaktériumok töltsék ki. A pektinnek komplex képző tulajdonsága is van. Ez különösen fontos, hogy a komplexképző hatásuk eredményeként a takarmányban lévő, az ozmózisos hasmenést segítő anyagok, pl. fruktóz, glükóz koncentrációja csökken a chymus-ban (béltartalomban). A pektin a vastagbélben az eubiotikus bélflórát segíti, azok tevékenysége révén pektin-komplex energiát adó szerves savakká alakulnak.
A papaya a népi gyógyászatban és állatgyógyászatban régen ismert gyógynövény.
A papain és a chymopapayn, a legfontosabb és legerősebb hatású enzimjei a papayának. A papaya enzimjei képesek helyettesíteni a pepszint. A papaya enzimjei képesek kompenzálni az amiláz, a lipáz és a proteáz hiányát, amikor sérült a hasnyálmirigy enzim termelése.
Hatékonyságát a belekben uralkodó aktuális pH nem befolyásolja hátrányosan, semleges és enyhén lúgos kémhatáson is jól katalizál. Ez a tulajdonsága különösen hasznos, amikor az állatoknál fiziológiás jelenség a sósav hiány a bélcsatornában. A papaint a legerősebb fehérje emésztő enzimként tartják számon. A papaya rendkívüli hatékonysága az enzimaktivitásban rejlik. A papain enzim saját tömegének 35-szörösét kitevő fehérje lebontására képes.
A papain tulajdonsága alapján akkor tud segíteni, amikor a fehérjebontó-enzimtermelés elégtelen, és párhuzamosan gyomorsav hiányban szenvednek az állatok. Ez a kritikus kor a baromfinál a kelés utáni első hét, a sertésnél a választás utáni 7-10 nap.
A rosszul emésztett fehérje bomlásnak indul az emésztőrendszerben, így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetben önmérgező, nem kívánatos anyagok pl. biogén aminok képződnek.
A 35 nap alatt a malacok gyomrában a sósavhiány fiziológiás jelenség. A megfelelő szintű sósavas pepszin szekréció csak a 6. hétre alakul ki.
A 28 napos választás utáni emésztés élettani állapot következő a kis malacok szervezetében:
Hasonló enzim deficitet tapasztalunk a napos baromfinál is a kelést követő 4-5 napban.
A kikelt csirke, pulyka és vízi szárnyas táplálóanyag ellátásában lényeges változás következik be, amikor a szikből felszívódó táplálóanyagok helyett át kell állnia a takarmány táplálóanyagainak emésztésére. Ez az időszak a kelést követő néhány nap, döntő jelentőségű a madarak életképessége és későbbi fejlődése szempontjából.A jelenlegi kereskedelmi hibridek nagy energiájú és táplálóanyagú étrendet igényelnek, hogy a maximális termeléssel a genetikai potenciáljuk közelében tudjanak termelni.
A baromfi emésztő csatornája nagyon rövid, a saját testhosszának csak 5-6 szorosa. A takarmány nagyon rövid ideig tartózkodik az emésztőtraktusban, 12 óra alatt áthalad a bélcsatornán, ez még jól hasznosuló takarmány összetétel mellett is gyors és intenzív emésztést feltételez. A napos baromfi emésztőtraktusa fejletlen, az első napokban a mirigyes gyomor sósav és pepszinogén termelése nem elegendő, ebben a korban a tripszin és a lipáz enzimek aktivitása rendkívül alacsony.
A sósav és az enzimhiány miatt a takarmány fehérje- és zsírtartalmát nem képes kellő hatékonysággal hasznosítani.
Emiatt, a néhány napos csirkékben könnyen kialakulhat energia vagy fehérje hiány, főleg ha eleve limitált tartalékokkal kelnek ki.
A gazdasági kár tetemes, ami helyes menedzsmenttel, például az emésztést segítő, természetes exogén enzimekkel, bél nyálkahártya védő, az eubiotikus bélflóra kialakulását segítő gyógynövényekkel ezek a károk és kiesések megelőzhetőek.
A baromfi takarmányozás során elkövetett hibák következménye a bélben a biogén amin termelődése. A biogén aminok (hisztamin, kadaverin) hatása a csökkenő takarmányfelvétel, a takarmány értékesülés romlása, a gyomor nyálkahártya sérülés és gyulladás, valamint a zúza erózió.
Trevor K. Smith, Mireya Tapia Salazar, Lucia Elizabeth Cruz Suarez Denis Ricque Marie, (2000): Feed borne biogenic amines: Natural toxicants or growth promotors?
Department of Animal and Poultry Science, University of Guelph, Ontario, Canada,
Barnes Dm, Kirby Yk, Oliver Kg, (2001): Effects of biogenic amines on growth and the incidence of proventricular lesions in broiler chickens.
Department of Poultry Science, University of Arkansas,
Poult Sci. 2001.07; 80 (7): 906-11.
A papaya enzimjével, a papainnal több kisérletet végeztek főleg baromfinál, ahol bizonyították a pozitív hatását a növekedésre és az enterális problémák kezelésére. Több természetes növényi és állati exogén enzimet próbáltak, messze a leghatékonyabb volt a papain. Ezt egy szabadalomban 1956-ban jelentettek be az USA-ban.
A papaya enzimjei, a legjobb természetes enzim kiegészítő, a szója és kukorica alapú takarmányozásnál.
Csirkénél, pulykánál és kacsánál vizsgálták a különböző koncentrációban adott papaya kivonatot, ahol a papaya kiegészítés a növekedésben jelentős hatást eredményezett, és közgazdaságilag is eredményes volt.
Jack F. Beuk, Hinsdale, and John M. Hogan, Oak Lawn,: Use of proteolytic enzymes in poultry feed US 2878123, A VIll., assignors to Swift & Company, Chicago, III., a corporation of Illinois No Drawing. Application August 15, 1956 Serial No. 604,057
A baromfiaknál a napos állat fogadását már ezzel az essenciával kezdjük, a minimális kezelési idő 10 nap, ez alatt az idő alatt beáll a madarak enzim termelése és sósav szekréciója. A hígítás mértéke kortól függ. Amennyiben hasmenés megjelenik az állományban, akkor újra használhatjuk a készítményt minimum 10 napig.
A felhasználás során a következők szerint kell hígítani:
Kiszerelés: 5-, 10- és 20 literes HDPE kannákban.
Az Uniós szabályok értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.
A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, vagy ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.
Az adatkezelési tájékoztató ide kattintva tekinthető meg!