A szakmai folyóiratok tanácsa szerint a soványkoca szindrómaelkerülhető akkor, ha az éves takarmány felhasználás legalább 1200 kg/év kocánként, a takarmány DE tartalma minimum 14,2 MJ/kg, lizin tartalma minimum 1,1 %. Ezen túl, ha a gazda számos állatjóléti, higiéniai, környezeti feltételeket is betart, akkor ez a szindróma elkerülhető.
Tapasztalatom szerint az előző feltételekkel nem kerülhető el a soványkoca szindróma.
Mi az oka a sertéstelepeken egyre nagyobb számba előforduló sérült kocának?
A máj állapotának szerepe döntő a jelenség kialakulásában.
A külföldi nagy sertéstartó országok szakirodalmában jó néhány cikk már megjelent a szoptatókocák ketózisáról.
Bár eddig inkább a szarvasmarha emésztés élettani sajátossága miatt, a nagy tejhozamú tejelő fajták esetében volt gyakorlati jelentősége.
A szoptató koca naponta akár 12-15 liter tejet is képes termelni. A lactogenézis hormonális szabályozás alatt áll. A szabályozásban részt vesz a glükokortikoid, a mineralkortikoid, az inzulin, a tirozin, a glukagon, és az adrenalin hormon is.
A tejtermelés során a koca naponta 400-500 gramm laktózt is szintetizál.
A szubklinikai ketózisos állapotban a glükóz termelődése kevesebb a szükségesnél, alacsony lesz a vér glükóz szintje, így a szabad inzulin mennyiségén keresztül limitálja a tejtermelést.
A glükózból történő glikogén képzést (glikogenézis) és az azzal ellentétes folyamatot a glikogenolizist is a glükokortikoidok szabályozzák. A ketózis kialakulásában az endokrin rendszer működés szabályozottságának a zavara, a glükóz anyagcseréjének hormonális kontrollja sérül. Ezt a folyamatot a nikotinsav-amid függő mellékvese kéreg glükokortikoidjai szabályozzák (a szintén nikotinsav-amid függő inzulinnal együtt).
Ha szénhidrátok metabolizmusa gátolt, akkor előtérbe kerül a glükoneogenézis, a glükoneogenotikus aminosavak oxidatív dezamilálása, a páratlan szénatom számú zsírsavakból történő glükóz képzés. Ez a folyamat hozzájárul a ketózis kialakulásához, ha a ketonanyagok képződése meghaladja a szervezet keton felhasználását.
Ezt a kóros állapotot ketózisnak, vagy acetonaemiának nevezzük. Az acetonsav és a béta-hidroxi-vajsav elszaporodása metabolitikus acidózist okoz.
Amit tapasztalunk a ketózisos kocán:
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.