Gyomor nyálkahártya gyulladás

GMO-os szója és kukorica alapu sertés takarmány toxikológiai hatása tartam vizsgálatban

Judy A. Carman, Howard R. Vlieger, Larry J. Ver Steeg, Verlyn E. Sneller, Garth W. Robinson, Catherine A. Clinch-Jones, Julie I. Haynes, John W. Edwards szerzőktől „A long-term toxicology study on pigs fed a combined genetically modified (GM) soy and GM maize diet” cimmel A Journal of Organic Systems, 8. kötet, 1. számában jelent meg egy lektorált tanulmány.

A cime magyarul: GMO-os szója és kukorica alapu sertés takarmány toxikológiai hatása tartam vizsgálatban

168 választott malacot neveltek GMO-os szója és kukorica tipikus takarmányon 22,7 hét át (öt hónapon keresztül), a sertéseket a szokásos vágási korban vágták le. Az azonos körülmények között nevelt kontroll 168 db választott növendék sertést nem génmódosított szója és a kukorica alapu takarmányt ettek. Azonos számú hím és nőstény sertés volt mindkét csoportban. GMO-os takarmányon nevelt sertéseknél 32%-kal magasabb volt a súlyos gyomor nyálkahártya gyulladás mértéke, mint a nem GMO-os takarmánnyal táplált sertéseknél. Az eredmény statisztikailag szignifikáns volt (p = 0,004). Carman irja "A sertések a GMO-os takarmányon 2,6-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos gyomor nyálkahártya gyulladást, mint a kontroll csoportban. A hím ivarú sertéseket jobban károsította. A GMO-os takarmányon tartott nő ivarú sertéseknek 2,2-szer nagyobb valószínűséggel volt súlyos gyomor gyulladása, mint a GMO mentes takarmányon nevelt sertések csoportjában. A hímeknél 4-szer nagyobb számban fordult elő súlyos gyomor károsodás, mint a kontrollnál. Ezek az eredmények biológiailag nagyon jelentősek és statisztikailag szignifikánsak."

Az ivarérés előtt álló nőivarú sertéseknél a méh átlagos súlya a GMO-os szójával és kukoricával takarmányozott csoportban 25% -kal magasabb volt, mint a kontroll sertéseknél.

Figyelemre méltó, és statisztikailag szignifikáns eredményeket kaptak.

"Azért választottuk a sertéseket, mert hasonló emésztőrendszerük mint az emberké", írta Carman ", és azért, mert néhány állattenyésztő szakember megfigyelte reprodukciós és emésztőszervi problémákat a sertéseknél, több éve tartó génmódosított takarmánynövény etetése során."

A cikk elérhetösége

Judy A, Carman fotói:

Bal felső kép: nem GMO-os takarmányon nevelt sertés gyomra, ép nyálkahártya.

Jobb felsö kép: nem GMO-os takarmányon nevelt sertés gyomra, egyhe nyálkahártya elváltozás.

Bal alsó kép: GMO-os takarmányon nevelt sertés, nagyon súlyos gyomor nyálkahártya gyulladás.

Jobb alsó kép: GMO-os takarmányon nevelt sertés, közepes fokú gyullagt gyomor nyáékahártya.

 

Saját fotók magyarországi telepről:

A PFTS szindrómás malacok tünetei között ott van a gyomor nyálkahártya gyulladás az egyéb tünetek mellett. (anorexia, csecsemőmirigy sorvadás, bélboholy sorvadás, máj- és vese elfajulás). A képeken jól látszik, hogy a gyulladásos terület leginkább a gyomor fundus része, ahol a sósavas pepszin szekréció történik. A képeket nézve nehezen feltételezhető, hogy az ilyen fundus tájékon sérült nyálkahártya elegendő emésztő szekrétumot (sósavas pepszint) termel. Megfigyelve a gyomor tartalom savanyúságát, még jobban annak pH-ját megmérve bizton állítható, hogy nem. A gyomor tartalom pH-ja az optimális 2,5 – 3,5 pH helyett 4,8 és 5,2 között volt. Egy állományban az E.coli ödémás állatok, minden esetben gyomor nyálkahártya sérült állatok voltak. Ebben az állományban az emésztetlen takarmány és a nem megfelelő pH reguláció volt a E. coli ödéma elsődleges kiváltó oka.

A Wendelin essencia diarrhea-nek kedvező hatása van a nyálkahártya védelmére, jó néhány nyálkahártya védő gyógynövény van az essenciában.

A Wendelin essencia hepar máriatövis hatóanyaga a silymarin nyálkahártya védő szerepe mellett, a PFTS szindrómás malacok kisérő tüneteit is jól kezeli (anorexia, csecsemő mirigy sorvadás, bélboholy sorvadás, máj- és vese elfajulás).

A malacutónevelőn, mindenképpen a Wendelin essencia hepart javaslom.

PFTS szindrómás malacok saját fotók

Visszalépés...

Az Uniós szabályok értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.
A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, vagy ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.
Az adatkezelési tájékoztató ide kattintva tekinthető meg!

Engedélyezem